Online leesbevorderen

Het heeft even geduurd en ik had alle webontwikkeling ver achter me gelaten maar vlak voor eindejaar zetten we bij Leesweb en de Boekenkaravaan toch nog de nieuwe sites online. Dat blijft altijd een bijzonder moment.

Voorbije zomer waren er ernstige technische problemen opgedoken met het Joomla-CMS zodat beide sites offline moesten. Daarom haalde ik de server leeg, probeerde de databases te redden en installeerde WordPress. Recuperatie van verloren inhoud gebeurde via de Wayback Machine en het archief ten kantore.

Voor leesweb.be koos ik een klassiek template met focus op statische, informatieve pagina’s. Op boekenkaravaan.be kwam een dynamischer, jeugdiger ontwerp waar we updates en nieuwscategorieën benadrukken en het sociale aspect via Facebook en reacties aanmoedigen. Belangrijkst was de elementen van de oude sites te vertalen in meer zinvolle structuren en taxonomieën. Ik zorgde voor kleinere aanpassingen via child themes en de ingebakken custom CSS.

Zelf thema’s ontwerpen of eigen functionaliteiten schrijven, dat heb ik bewust niet gedaan: ik heb dat gehad (onder meer met m’n eigen Crowdbuilder enkele jaren terug) en ik ben daar wel klaar mee. Bovendien, WordPress is krachtig en eenvoudig genoeg om het team zelf met de appearance tools of plugins te laten werken.

Eerste indruk is dat WP de medewerkers beter bevalt dan Joomla. Backups en updates gebeuren nu ook automatisch en zijn ook een zorg minder, waardoor men zich ten volle kan richten op content. Organisaties als deze moeten hun goodwill vooral halen bij sectorcollega’s en sympathisanten en een website is daarbij een belangrijk eerste portaal. Van tel is dat het makkelijk blijft voor de medewerkers, zodat zij zich kunnen focusen op hun taak.