Op stap met Laurence Vielle

De eerste week van mei werd er één die ik niet licht zal vergeten: op stap door Vlaanderen met de dichter des vaderlands, op zoek naar het poëtische midden van het land.

Visitekaartje Ronde van België
Het poëtische midden, Oostende, dag 1

Ik kreeg de kans mee te werken aan het project De Ronde van België met het Poëziecentrum in Gent. Van zondag tot zondag in de voetsporen van Laurence Vielle en er verslag van doen. Niet te weerstaan en uniek.

Vielle kwam met het idee om in haar laatste half jaar haar opvolgster Els Moors letterlijk tegemoet te treden. Moors trok op wandeltocht door Wallonië en Vielle door Vlaanderen. We zagen Oostende en de Westhoek, Brugge en het dichtersbos, Gent en Antwerpen, en verzamelden in De Pianofabriek in Brussel.

Charles Ducal, Laurence Vielle en Els Moors
Ducal, Vielle en Moors op Tout Autre Chose, Brussel

De ervaring was bijzonder. Vijfhonderd​ kilometer gereisd. Bossen, grachten, musea, koetsen, treinstations, theaterzalen, frietkoten, velden en boekhandels passeerden voor m’n ogen en deden duizelen. De ontmoetingen met Jess De Gruyter, Jan Ducheyne, Peter Theunynck, Maarten Inghels, Charles Ducal en Els Moors waren alleraardigst. Vielle zelf was charmant en indrukwekkend, energiek — een fenomeen.

Laurence Vielle en Luc Vanneste in het Lappersfortbos
Laurence en Luc Vanneste in het Poëziebos, Brugge

Ondertussen is de Ronde voorbij, Facebook draaide door, het verslag werd gepubliceerd, het beeldmateriaal gearchiveerd. In het najaar volgt nog een voorstelling en bij het aantreden van de opvolgster zal de nationale dichter haar weg voortzetten. Mijn herinnering zal onuitwisbaar zijn.

Alle beelden in deze post door mezelf voor Poëziecentrum onder CC2.0 – BY-SA-NC