Poëziekrant

Mijn tekst Werkelijkheidscontrole, eerder in de Zeef van de maand, werd uitgelicht in de Poëziekrant van oktober. De redactieleden (Roel Richelieu van Londersele en Charles Ducal) “kregen de smaak van dit gedicht pas goed te pakken” toen ze naar eigen zeggen ‘cannot adult’  intikten in Google Afbeeldingen. Dat had ik zelf nog niet gedaan maar het blijkt interessant.

Ze schrijven verder:

Het veronderstelt voldoende afstand om vrij en creatief gegevens, waar al zo veel dagelijkse taal, emotie en gedachtes aan kleven, ‘los te zien’ en tot bouwstenen te maken van een eigen constructie. Hoe doet hij het? Om te beginnen door met schaamteloos cynisme alle actualiteit te egaliseren tot één moedeloos makende werkelijkheid.

Ik ben verder zeer tevreden met de kwalificatie “brutaal maar evenwichtig” en vooral de term cynisme – in tegenstelling tot het even gemakkelijke ironie. In Oh post ironie schreef ik eerder iets wat een ‘soort poëtica slash nieuwjaarsbrief’ moest voorstellen; tégen de (post)ironie en vóór een nieuwer, maar fundamenteel, (neo)cynisme.

My suggestion for a neo-Cynicism would take ancient Cynicism and detach it from some of its optimism about the world. I’d then run it through some sort of filter of philosophical pessimism […] I note that the trick is to do this without adopting a world-weary stance that seemingly cropped up at times in Stoicism, or without moving from Cynicism the philosophy to cynicism the cheap psychology.

Nu goed. Een ander fijn detail is dat ik naast NAFT-winnares Jill Marchant mag verschijnen. Ik ontmoette Jill bij een korte schrijfintroductie in 2014 georganiseerd door DE DAGEN in samenwerking met Creatief Schrijven. Die reeks vormde de reboot van mijn oude maar diep begraven schrijfambities. We wonnen later allebei een Beeld Express en deelden al eens een podium of zagen elkaar her en der. Dat maakt deze toevallige selectie ook persoonlijk aangenaam.

De Poëziekrant, de volledige recensies van mijn en Jills teksten en veel meer, vindt u ‘in de betere boekhandel’ of via de site.