Onder de ietwat dubbelzinnige titel Toiletpoëzie presenteerde het District Borgerhout in Antwerpen onlangs hun allereerste poëziewedstrijd in samenwerking met Creatief Schrijven.

Dubbelzinnig, want het opgelegde thema was Borgerhout zelf — de naam verwees slechts naar de locatie waar de geselecteerde gedichten worden opgehangen tijdens de Week van de amateurkunsten. Hierdoor varieerden de inzendingen nogal in kwaliteit en onderwerp: van scabreuze kakgedichten (letterlijk alvast) tot romantische odes aan het stadsdeel.

Zelf was ik uitgenodigd te jureren, samen met andere locals die zowel betrokken zijn bij het district als actief in de letteren. De anderen waren aldus nauwelijks onbekenden: collega Silvie Moors van DE DAGEN, medelezer Oskar Gonzalez van Colectivo Amor!ka, Gert Vanlerberghe van Ballonnenvrees, maar ook Saskia De Coster, Mohamed Barrie, Asma Ould Aissa, Leen Lesire, Yousra Benfquih, Lies Vangasse en Lies Jo Vandenhende.

Oskar en ik kozen K’Anjer van Filip Sebreghts [PDF, 114kB] als favoriet; een gedicht wat ik het meest edgy, hedendaags en indringend vond. Als nummer twee had ik Winterbanden van Frederik Bosmans op het oog, en dat werd de uiteindelijke winnaar, met de meeste punten en de meeste voorkeuren.

foto prijsuitreiking

Eén en ander werd georganiseerd door Cultuurantenne Ben Duchateau en ook door hem bijeengepraat tijdens een gezellige uitreiking in Bib Vrede op de Turnhoutsebaan. Een fijne avond, boeiend om eens aan de andere kant van de jurering te staan, en een mooie gelegenheid om dan ook de auteurs persoonlijk te kunnen ontmoeten.

De hoogst scorende inzendingen waren best sterk en het project was oprecht, maar het valt te hopen dat dit nog voortzetting krijgt in komende jaren, dat schrijvend België (of daarbuiten, want in wezen was de wedstrijd open voor iedereen) nog wat actiever achter de keyboard duikt, en dat ‘het veld’ wat ruimer betrokken raakt.

Al bij al kwam er genoeg werk binnen maar dat had qua volume en enthousiasme nog wat meer gemogen. Bovendien, het lijkt me als dichter vandaag schier onmogelijk helemaal niets te zeggen te hebben over Borgerhout, een district dat al te vaak in het nieuws is, en al te vaak inzet is in de nakende gemeenteraadsverkiezingen.

Creatief Schrijven was medesponsor en ook donor van enkele workshops, en het winnende gedicht komt permanent in Bib Vrede te hangen, maar dan op de nieuwe locatie op het Moorkensplein.

Alle resulaten en inzendingen plus info hier.